fbpx kickoff-icon conference-icon teambuilding-icon

Vad är ALF?

En del kanske vet att vi har valt att döpa vår spelform för ALF. Då kanske tankarna tar er till TV-serien från 80-talet med utomjordingen Gordon Shumway som äter katter (tror att han aldrig faktiskt äter någon i serien men på planeten han härstammar ifrån gör de det).

Men vad menar VI när vi säger ALF? Det är helt enkelt en akronym för Amerikansk Lång Form. Med det menar vi inte att all långform i USA ser ut så.
Det finns gott om narrativ improvisationsteater i staterna, alltså när man berättar en mer linjär historia som vi är vana vid här i Sverige.
Vi har valt att kalla det ALF för att spelformen, vad vi vet, inte spelades här i Sverige innan vi började göra det och
det är helt enkelt ett sätt att göra skillnad på spelform och spelform, dvs den spelform vi kallar ALF och den som spelas på de flesta andra teatrarna.
Skillnaden är struktur men även ett sätt att se på, och använda, ensemblen. För oss i Presens så är samspel A och O i improvisationsteater och denna,
för Sverige, “nya” spelform tar vara på det bäst av det vi har sett och upplevt då improvisatörerna alltid är engagerade i föreställningen, även om de inte medverkar på scenen.

Spelformens koncept kommer från UCB (Upright Citizens Brigade) och fokuserar på att kollektivt identifiera, undersöka och spela upp det som är roligt i scenen. Vad sticker ut?
Till skillnad från ett linjärt narrativ spelas flera olika scener/sketcher upp som inte behöver “sitta ihop”.
Glädjen upplevs simultant mellan publik och improvisatörer (som bra impro alltid gör) och Presens kursverksamhet fokuserar på just detta format.