fbpx kickoff-icon conference-icon teambuilding-icon

Skratta mer i höst! Grundkurs i ALF

Amerikansk långform, som ALF är ett akronym för, är en spelform inom impro som har sina rötter i USA. Vi trodde att vi var de enda som använda termen men vi fick precis höra av en komikerkollega som varit och sett Groundlings i L.A. att de presenterade samma spelform som “American Long Form” och påpekade skillnaden mellan den spelformen och den “europeiska stilen”. Så ALF för den amerikanska stilen och ELF för den europeiska stilen kanske? Det finns en tredje också som kan förekomma inom bägge spelformer och det är ULF (Usel långform).

Spelformatet i den amerikanska stilen är att det är flera sketcher som improviseras fram på ett förslag. Så istället för att berätta en lång historia på publikförslaget så blir det fler, ofta orelaterade, historier som spelas fram. Principerna för ALF är samma som vi är vana vid i Sverige. Samma regler såsom att vi måste bejaka/bekräfta scenens verklighet och addera information, lyssna på medspelaren, show don’t tell, inte planera i förväg etc. Men den stora skillnaden som gjorde att vi i Presens fastnade för formatet är att det är så lekfullt. Fokus ligger verkligen på att lyckas som ensemble och formatet gör att du är en viktig del av varje spelscen där “hitta leken” är mottot vi jobbar med.
Vi är främst inspirerade av UCB theatre som har sitt fäste i både New York och L.A. De är i sin tur skolade av improgurun Del CLose (tänk amerikansk motsvarighet till Keith Johnstone) som uppfann “Harold”, det kanske mest kända långforms-formatet. På ett sätt kan man säga att det UCB gör och det vi kallar ALF är en slags evolution på “Harold”.

Nu i höst har du möjlighet att gå en grundkurs i ALF hos oss i Presens. Klicka dig vidare på “kurser” här ovan för att läsa mer. Det finns fortfarande några platser kvar och kursen startar den 19 september!
Låt oss även ta tillfället i akt att pusha för vårt “prova på” tillfälle. Känner du någon som borde prova impro så skicka de till oss vetja!

Slutligen vill vi bjuda på ett klipp. Inget ALF-klipp denna gången men ett klassiskt gammalt “game” för att belysa det faktum att ingen av oss hade sysslat med impro som vi känner till det idag utan Viola Spolin som introducerade “theater games” för världen. Tack Viola!

Trevlig helg
Erik Broström & My Gudmundsdotter
Presens Impro

Presens Impro är en av de ledande aktörerna inom improvisationsteater i Sverige. Vi går att boka till företaget men också till privata arrangemang såsom möhippor, födelsedagfester m.m.. Läs mer om vad vi kan göra för dig och din arbetsplats på vår företagsida. Förutom att utbilda människor på jobbet så håller vi även kurs för dig som privatperson. Att gå kurs i improvisationsteater är både utvecklande och roligt. Läs mer på vår kurssida. Om du vill se oss uppträda så kan vi rekommendera vår klubb Impro Comedy Live! som huserar i källaren på Café String. Håll koll på våra föreställningar för att se vart vi kör Impro Comedy nästa gång.