fbpx kickoff-icon conference-icon teambuilding-icon

Tryggare arbetsplats?

Improvisationsteater.

Utan att tänka efter, vad är det första ordet som du associerar till improvisationsteater? Blev det: humor, roligt, kommunikation? Grattis då vet du vad det är.
Tänkte du: flummigt, performance, läskigt? Det är en vanlig missuppfattning. För improvisationsteater är faktiskt en humorform.
Efter en snabb sökning på wikipedia hittar jag följande beskrivning av ordet humor och dess betydelse:

“Humor är förmågan hos människor, saker eller situationer att framkalla glädjekänslor. För att uppfatta det roliga i en situation krävs ett “sinne för humor”.”
Improvisationsteater gör just detta men till skillnad från andra humorformer som sketch, revy, stand-up etc där det material som framförs på scenen har genomgått en nogrann skrivprocess för att få folk att skratta, så framkallas glädjekänslorna hos publik och aktörer samtidigt i improvisationsteater. De flesta kreativa processer sker alltså bakom stängda dörrar och presenteras sedan som en färdig produkt. Med improvisationsteater så är den kreativa processen även slutprodukten.
För som ordet antyder hittar vi på allt på scen. Vi ber publiken om ett förslag, det kan vara en plats, ett yrke, eller bara ett ord att inspireras av och så kastar vi oss ut i det okända för att skapa humor.
Bara tanken på att ställa sig på scenen oförberedd gör att de flesta människor bara vill lägga sig i fosterställning under ett täcke för att det verkar så läskigt. Vi som jobbar som improvisatörer känner oss väldigt trygga på scenen. Faktum är att jag inte kan komma på en enda improvisatör som får scenskräck innan en föreställning. Det här är en trygghet som vi skapar tillsammans på scenen genom att inte kritisera eller ställa oss negativa till varandras idéer. Vi litar på varandra helt enkelt.

2012 så startade Google ett projekt som hette Aristotelesprojektet (eller ”Project Aritstotle” på engelska).
Syftet med projektet var att ta reda på hur man skapar det perfekta samarbetet i en arbetsgrupp. Undersökningen omfattade 180 st grupper inom företaget och de började med att testa ifall vissa individer arbetade bättre tillsammans ifall de kände varandra väl, umgicks på fritiden, hade hög intelligens etc.
De kunde dock inte hitta någon gemensam nämnare. Det var först när de började se på hur grupper kommunicerade som de fick ett genombrott. De grupper som hade en hög ”psykologisk trygghet” d.v.s där alla kände sig hörda och sedda och inte blev kritiserade för sina idéer och tankar, fungerade överlägset bättre än de grupper där detta saknades.

Och det är därför Improvisationsteater inte bara är en humorform som är väldigt underhållande att titta på. Det är också ett fantastiskt verktyg för att bygga ”psykologisk trygghet” och tillit i ett arbetsteam.
Vi i Presens livnär oss på att åka runt till företag och hålla föreläsningar och workshops om just detta och bara det faktum att vi lyckats göra det på heltid de senaste 10 åren tyder på att arbetsplatserna runt om i landet inte är så trygga som de skulle kunna vara. Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa till med personalutvecklingen på din arbetsplats?

Hojta till på info@presensimpro.se

Vänligen
Erik Broström & My Gudmundsdotter
Presens Nöje AB

Presens Impro är en av de ledande aktörerna inom improvisationsteater i Sverige. Vi går att boka till företaget men också till privata arrangemang såsom möhippor, födelsedagfester m.m.. Läs mer om vad vi kan göra för dig och din arbetsplats på vår företagsida. Förutom att utbilda människor på jobbet så håller vi även kurs för dig som privatperson. Att gå kurs i improvisationsteater är både utvecklande och roligt. Läs mer på vår kurssida. Om du vill se oss uppträda så kan vi rekommendera vår klubb Impro Comedy Live! som huserar i källaren på Café String. Håll koll på våra föreställningar för att se vart vi kör Impro Comedy nästa gång.